financieel plannen smart

Financiële planning maken met de SMART Methode

Financieel plannen is al gemakkelijk uitgelegd in het artikel Financiële Planning maken. Je kan ook met de SMART-methode een financiële planning maken die gedetailleerder is. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Actief, Realistisch, Tijdsgebonden. In dit artikel hoe je met de SMART-methode je financiële planning kunt maken.

Financiële planning via de SMART-methode

De SMART-methode is een handige structuur om je financiële planning te maken. Het is een methode die wel gebruikt wordt om je doelen via een structuur op papier te zetten. Voor een financiële planning is het erg geschikt. Met SMART wordt je financiële planning:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Actief
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Specifiek

Zorg dat je een specifiek financieel doel hebt. Als je alleen maar stelt: “Ik wil een miljoen euro” dan is dat wel specifiek, maar het motiveert nog niet erg. Beter is om een specifiek doel op te schrijven: “Ik wil een miljoen zodat ik kan doen wat ik wil wanneer ik wil” of “Ik wil een miljoen euro zodat ik een wereldreis kan maken”. Doordat je nu een specifiek doel aan je financiële planning geeft ben je beter gemotiveerd.

Meetbaar

Zorg dat doel meetbaar is. Bij een financieel doel is dat makkelijk! Wil je €100 en heb je €50, dan ben je al halverwege. Je kunt dus goed meten hoe goed je het financieel gezien doet. Je zou ook andere manieren kunnen bedenken om te meten. Hoe je je voortgang richting je doel wilt meten is aan jou. Zorg in ieder geval dat meetbaar is hoe het gaat met je financiële planning zodat je gemotiveerd blijft om je doel te halen.

Actief

Zorg dat je actie kunt ondernemen en daadwerkelijk actie onderneemt om je doel te bereiken. Richt je voor het bereiken van je doel op dingen waar je wel invloed op hebt. Op de marktprijs van dingen heb je bijvoorbeeld geen invloed, op rentepercentages van de bank ook niet. Je hebt wel invloed op welke aandelen je koopt. Concentreer je in je financiële planning op zaken die je wél kunt beïnvloeden.

Realistisch

Zet een realistisch doel voor je financiële planning. Je kunt wel als doel hebben om de loterij te winnen en zo rijk te worden, maar erg realistisch is dat niet. Zorg dus dat je een doel zet waarvan je weet dat je het kunt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld een doel zetten om over 10 jaar €500.000 te hebben. In je financiële planning kan je het realistisch maken door een subdoel te zetten: volgend jaar wil je €50.000 hebben. Hierdoor kan je realistisch je doel opbouwen.

Tijdsgebonden

Je financiële planning moet tijdsgebonden zijn. Zet een deadline. Doe je dit niet dan is de kans groot “dat je het nog wel een keer gaat doen”. Vaak gebeurt het dan niet. Zet dus een deadline voor jezelf en houd jezelf eraan! Heb je het doel bereikt, geweldig! Is het niet gelukt, probeer dan je doel zo snel mogelijk na je deadline te bereiken. Let wel op dat je het realistisch houdt! Je kunt een deadline zetten om morgen miljonair te zijn, maar als je nu een paar euro hebt dan is de kans dat je morgen een miljoen hebt niet erg groot. Het is niet onmogelijk, maar wel lastig. Zet voor je financiële plan een tijdlijn uit zodat je weet wanneer je wat voor (sub)doelen bereikt wilt hebben.

Niet ieder project heeft een even lange tijdsperiode. Een huis heeft bijvoorbeeld langer de tijd nodig dan een vakantie. Verder lezen over het plannen van vakantiegeld.

Conclusie

Door met de SMART-methode een financiële planning te maken heb je een mooie structuur. Je maakt een financiële planning met een doel of doelen die specifiek zijn (€1.000.000 zodat ik kan reizen), meetbaar zijn (ik heb nu €… en moet nog €…), waarbij je actie onderneemt (beïnvloedt wat je kunt beïnvloeden, realistisch (morgen miljonair zijn is lastig) en waar een deadline aan zit (tijdsgebonden).
Zet iedere dag een stap richting je doel en je zult zien dat een financiële planning maken en volgen niet zo moeilijk is als het misschien lijkt.