financiele planning maken

Financiële planning maken

Een financiële planning maken is niet moeilijk. Het enige dat je moet doen is vaststellen hoeveel geld je op welke datum wilt hebben en hoeveel tijd je hebt om dat doel te bereiken. Deel vervolgens het bedrag door de tijd die je nog hebt en je bent al bijna klaar. Simpel? Echt wel! Lees hieronder verder.

Financiële planning maken

Voor sommige uitgaven zal je moeten plannen. Niet alles is in een keer te kopen. Neem bijvoorbeeld een auto. In dit artikel neem ik het kopen van een auto als voorbeeld voor een financiële planning. Voor mijn financiële planning zet ik de volgende stappen:

  • Geld-doel vaststellen (welk bedrag heb ik nodig)
  • Deadline vaststellen (wanneer heb ik het nodig)
  • Resterende tijd (hoe lang heb ik nog)
  • Berekenen hoeveel ik per maand moet sparen/verdienen

Door die stappen te doorlopen maak je een gemakkelijke financiële planning. Tijd om dit toe te passen om het voorbeeld van de auto kopen.

Ook interessant: vakantiegeld plannen.

Stap 1: Geld-doel vaststellen

Bedenk eerst hoeveel geld je nodig hebt. Voor de auto schat ik €30.000 nodig te hebben. Als voorbeeld heb ik al €5.000 gespaard voor de auto. Ik heb dus nog €25.000 nodig. Door dat vast te stellen heb je de eerste stap in je financiële planning al gezet.
Het is dus altijd verstandig om bij het zetten van je geld-doel te bekijken hoe je er nu voor staat. Hoeveel heb je al en hoeveel heb je nog nodig?

Stap 2: Deadline vaststellen

Sommige mensen vinden het verschrikkelijk, maar bij de meeste mensen werkt een deadline goed. Door een deadline te zetten dwing je jezelf na te denken hoe je het geld bij elkaar kunt krijgen. Een financiële planning helpt je dus ook om na te denken. Het is niet enkel een oefening voor jezelf, het is een opdracht aan je hersenen om met plannen te komen zodat je op je deadline genoeg geld hebt!
Zorg voor een redelijke deadline. Trek vervolgens 10% van die tijd af. Stel dat ik de auto over 2 jaar (24 maanden) wil kopen dan zet ik als deadline 22 maanden. Zo word ik uitgedaagd om sneller te werken en met een beter plan te komen. Werkt dit niet voor je, neem dan een gewone deadline.

Als je toch bezig bent met deadlines, bekijk dan eens het stappenplan van een SMART Financiële planning maken maken.

Stap 3: Resterende tijd

In stap 2 van het maken van de financiële planning had ik vastgesteld dat ik de auto over 2 jaar wil hebben. Ik heb dus nog 24 maanden over. Dit is iets wat je even moet vaststellen zodat je er bij stap 4 rekening mee kunt houden. Wil je bijvoorbeeld over 5 jaar een bepaald bedrag bezitten, zorg dan dat je weet hoeveel tijd (liefst in maanden) je nog hebt.

Stap 4: Berekenen hoeveel geld je per maand nodig hebt

Bij deze laatste stap in je financiële planning bepaal je hoeveel geld je per maand nodig hebt om je doel te behalen. Het is het makkelijkst uit te leggen door het toe te passen om mijn voorbeeld van de auto kopen.
Ik heb €25.000 nodig in 22 maanden. Per maand zal ik dus €1.135 apart moeten zetten. Hoe je dat bedrag haalt is aan jou. Misschien kan je wat extra werken, je geld tijdelijk slim investeren of op andere manieren wat geld verdienen. Zorg dat je financiële planning prettig voor je is. Maak er een uitdaging van als je dat leuk vindt. Bij mij helpt het om gemotiveerd te blijven. Wellicht bij jou ook.

Aan het rekenen? Gebruik Excel!

Om je te helpen bij het maken van je financiële planning kun je het beste Excel of Google Sheets gebruiken. In deze programma’s kun je makkelijk rekenen en geldzaken bijhouden.

Conclusie

Een financiële planning maken is gemakkelijk als bovenstaande stappen doorloopt. Bepaal hoeveel je nodig hebt, hoeveel je al hebt, wanneer je het geld nodig hebt en hoeveel geld je per maand nodig hebt.