vakantiegeld plannen

Vakantiegeld plannen

Vakanties kosten geld. Zo simpel is het. Hoeveel het kost is afhankelijk van waar je heen wilt en hoe lang. Het is dus zaak om vroeg te weten hoeveel geld je nodig hebt voor je vakantie. Verder kan je het geld voor je vakantie misschien nog investeren zodat het zelf groeit. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je het geld voor je vakantie kunt plannen en hoe je eventueel kunt investeren.

Je vakantiegeld plannen: Hoeveel heb je nodig?

Dit is de eerste essentiële vraag je je moet stellen om het geld voor je vakantie goed te kunnen plannen. Heb je €500 nodig of €2.500 om op vakantie te kunnen? Je hoeft het natuurlijk niet exact op de cent te weten, maar het is goed om een schatting te kunnen maken.

Uitrekenen hoeveel je nodig hebt kan ook met ons stappenplan Financiële planning maken.

Je vakantiegeld plannen: Hoeveel tijd heb je nog voor je vakantie?

Ook dit is belangrijk om te weten. Als je nog maar 3 maanden hebt tot je vakantie en je hebt nog niets opzij gezet dan wordt het misschien krap. Begin je op tijd en heb je een jaar of zelfs langer de tijd, dan is het veel makkelijker om geld opzij te zetten. Het is ook belangrijk dat je weet hoeveel tijd je nog hebt tot je vakantie in het geval je wilt gaan investeren.

Je vakantiegeld plannen: Krijg je vakantiegeld?

Bij de meeste bedrijven krijg je vakantiegeld. Vaak wordt dat rond mei uitbetaald. Maar wil je je vakantie eerder boeken, dan heb je het geld eerder nodig. Weet dus of je vakantiegeld krijgt en hoeveel dit is. Je kunt er dan rekening mee houden bij het plannen voor je vakantie.

Je vakantiegeld plannen

Nu je weet hoeveel geld je nodig hebt voor je vakantie en hoeveel tijd je nog hebt tot je vakantie kan je gaan plannen. Heb je 10 maanden de tijd om voor je vakantie €3.000 bij elkaar te rapen, dan moet je dus zorgen voor €300 per maand. Heb je nog maar 2 maanden tot die €3.000 dan moet je per maand aan €1.500 voor je vakantie komen. Deel dus de hoeveelheid geld die je nodig hebt voor je vakantie door de tijd die je nog hebt (in maanden) en je hebt de financiële planning voor je vakantie gemaakt.

Je vakantiegeld plannen: Vakantiegeld Investeren

Als je genoeg tijd hebt (liefst 6 maanden of meer) dan kan je overwegen het geld voor je vakantie te investeren. Stel dat je in juli 2010 begint te sparen voor je vakantie in juli 2011. Je spaart iedere maand €150. In december 2010 heb je dan al €900 gespaard voor je vakantie. Dat geld kan je vervolgens investeren. Stijgen de aandelen die je gekocht heb in de maanden tussen januari en juli 2011 dan is de winst die je daarop neemt geld voor je vakantie. Mocht de koers van je aandeel 10% stijgen, dan wordt je €900 inleg €990 waard.
Wees echter wel bedacht op het feit dat het ook mis kan gaan: koersen kunnen ook dalen! Het kan dus ook dat je door een verkeerde investering een deel van je vakantiegeld minder waard ziet worden. Neem als minimale investeringstijd het liefst 6 maanden. Met minder tijd stijgen koersen waarschijnlijk niet genoeg om je vakantiegeld te laten groeien. Het kan wel, maar gemiddeld genomen is 6 maanden wel het minimum.

Je vakantiegeld plannen: Conclusie

Een planning maken van geld voor je vakantie is niet moeilijk. Je bepaalt hoeveel je nodig hebt voor je vakantie en vervolgens hoeveel tijd je nog hebt tot je vakantie. Daarna deel je het vereiste bedrag door het aantal maanden en je weet hoeveel je per maand aan vakantiegeld opzij moet zetten.Heb je de tijd en de ruimte om te investeren, dan kan dat zorgen dat je vakantiegeld zelf groeit. Maar pas op: koersen kunnen ook dalen en je vakantiegeld kan dus ook minder waard worden.