kind financieel opvoeden

De Financiële opvoeding van je kind

Het zorgen voor een goede financiële opvoeding van je kind is belangrijk. Waarom? Omdat als ze van jongs af aan goed kunnen omgaan met geld ze daar later alleen maar voordeel van kunnen hebben. In dit artikel waarom een financiële opvoeding belangrijk is, en hoe je zo’n financiële opvoeding kunt doen.

Financiële opvoeding: de voordelen

Goed kunnen omgaan met geld is een basisvaardigheid. Hieronder valt niet alleen maar hoe je geld kunt uitgeven, maar ook hoe je je uitgaven administreert. Als je een kind op jonge leeftijd als een paar tips en trucs leert om zijn of haar geldzaken bij te houden dan is de basis voor de financiële opvoeding al gelegd.

Verder is er het voordeel dat als een kind een foutje maakt op financieel gebied dat vaak geen enorme gevolgen heeft. Wel is dan ook zaak om dat financiële foutje te corrigeren en uit te leggen waarom het fout ging. Het is natuurlijk beter als een kind op jonge leeftijd fouten maakt in zijn financiën, dan wanneer hij of zij dat pas op middelbare leeftijd doet: de resultaten van die laatste fout zijn waarschijnlijk veel groter.

Financiële opvoeding: hoe?

Een van de basisdingen die een kind zal moeten leren is hoe hij of zij met geld om kan gaan. Daarbij is het niet de bedoeling om het kind direct €100 per maand te geven en het maar wat te laten proberen. Het helpt al behoorlijk bij de financiële opvoeding als duidelijk wordt wat voor uitgaven er verwacht worden. Zo kan je je kind €10 per week geven en stellen dat daar wel cadeaus voor opa en oma van betaald moeten worden. Spreek af hoeveel geld daar voor nodig is en leer het kind wat geld apart te zetten. Hoewel het misschien heel klassiek is werken spaarpotten daarvoor nog prima: laat het kind iedere week €0,50 in het potje voor het cadeau van Opa en Oma doen en er is ten tijde van de verjaardag genoeg geld aanwezig.

Het achterliggende idee dat je een kind leert bij zo’n financiële opvoeding is dat inkomen niet zomaar uitgegeven kan worden: er zijn verplichte uitgaven en uitgaven die altijd terugkomen. Lees bijvoorbeeld ook over mijn kind en lenen.

Verder kan het zakgeld langzaam worden opgebouwd. Op een bepaalde leeftijd kan het kledinggeld erbij komen. Bespreek ook hier hoeveel het kind krijgt én waar het geld voor bedoelt is! Moet het kind alle kleding gaan kopen van het kledinggeld? Betaal je als ouder de duurdere kleding (denk aan winterjassen, eventuele ski-kleding etc.)?

Financiële opvoeding: Geef niet teveel cadeau!

Als een kind door zijn eigen zakgeld en/of kleedgeld heen is en tóch graag iets nieuws wil kopen, leg dan uit dat het niet gaat: je geld is op! Het kind zal waarschijnlijk blijven zeuren en allerlei methoden gebruiken om je uit te lokken tóch nieuwe item te kopen, maar geef niet toe! Leren omgaan met een bepaald budget is nu juist een van de essentiële lessen van een financiële opvoeding. Geef je als ouder toch geld nadat het zakgeld op is dan geef je een verkeerd signaal! Het signaal is nu namelijk: ook als je geld op is kan je door blijven gaan met uitgeven! Zo werkt het niet, en dat het kind dat leert begrijpen is belangrijk voor een financiële opvoeding.

Financiële opvoeding van je kind: Conclusie

Het is belangrijk om kinderen een goede financiële opvoeding te geven. Door ze geleidelijk kennis te laten maken met geld, inkomen en uitgaven leer je omgaan met geld. Geef daarbij duidelijk aan hoeveel het kind krijgt, wanneer het zakgeld wordt uitgekeerd en wat er aan verplichte uitgaven bij zitten.

Het is ook zeker van belang om een kind te leren dat als zijn of haar geld op is, het echt op is: je kunt niet blijven uitgeven als je geen geld meer hebt.