kidneren en lenen

Kinderen en lenen

“Twee-derde van de jeugd heeft een schuld” bleek uit een onderzoek van het Nibud in 2005.
Kinderen  en jongeren lijken het normaal te vinden om geld te lenen. Moet je het ze ontzeggen? Nee, maar begeleid ze wel! In dit artikel een aantal tips over hoe je kinderen en lenen samen kunt laten gaan.

Kinderen en lenen

“Twee-derde van de jeugd heeft een schuld” bleek uit een onderzoek van het Nibud in 2005. Dat is dus al een paar jaar geleden. Lenen is steeds normaler geworden, maar is het normaal om te lenen? Het heeft voordelen om je kind om leren gaan met lenen. Zo kan je je kind namelijk leren hoe het is om schulden te hebben, maar belangrijker: hoe je er weer vanaf komt!

Tip 1: Moet je kind wel lenen?

Als je kind een erg grote uitgave op het oog heeft dan kan is het verstandig om eerst met je kind te bespreken waarom hij wil lenen. Is het mogelijk om eerst te sparen? Kan je kind werken om het ding te bekostigen? Wees een sparringspartner voor je kind en daag hem uit om met andere oplossingen te komen. Zo voed je jouw kind financieel op.

Tip 2: Je kind gaat toch lenen: Hoe terugbetalen?

Een lening zal toch een keer moeten worden terugbetaald. Linksom of rechtsom: de uitgever van het krediet wil zijn geld een keer terug. Maak dus samen met je kind een planning hoe de lening gaat worden terugbetaald.  Als je aspect zou verwaarlozen dan blijven de schulden zich ophopen en zit het kind straks muur en muurvast in een put van schulden. Dat wil je niet hebben dus zal je moeten plannen hoe de lening terugbetaald wordt.

Het Nibud heeft een goed formulier waarmee een simpele begroting kan worden gemaakt. Plan samen met je kind hoeveel er per maand binnenkomt en hoeveel er uitgegeven wordt. Is er een lening, neem dan een post als “aflossing lening” op in het overzicht.

Tip 3: Niet teveel lenen

Een kind met een lening is niet per se verkeerd, zolang het maar redelijk is. Heeft je kind een baantje waarmee €50 per maand verdient wordt dan is het verkeerd om je kind een lening van €800 aan te laten gaan. Het zou dan namelijk 16 maanden kosten op de lening terug te betalen, en dat is nog zonder rente! Zorg dus dat als er al geleend wordt het kind niet teveel leent! Zorg dat de lening binnen het budget past.

Tip 4: Betaal de lening niet zelf terug!

Een de slechtste dingen die je zou kunnen doen is de lening van je kind zelf terugbetalen. Op die manier geef je namelijk het signaal “de lening lost zichzelf wel op”. Nou, nee dus! Nu misschien wel omdat je hem terugbetaald, maar die hypotheek die het kind later zelf afsluit lost zichzelf echt niet op… Lees ook over jouw kind geld laten verdienen.

Kinderen en Lenen: Conclusie

Lenen an sich is niet verkeerd, ook niet voor een kind. Het is echter wel belangrijk om er goed mee om te gaan. Leer je kind omgaan met lenen en maak samen een planning hoe de lening terugbetaald gaat worden. Betaal de lening zeker zelf niet terug, maar leer je kind dat een lening ook een keer zal moeten worden afgelost.