kinderen leren geld verdienen

Kinderen leren om geld te verdienen

“Ik heb €20 nodig!”. Wat doe je als je kind dat zegt? Geef je het geld direct of leer je het kind hoe hij of zij €20 kan verdienen? Doe het laatste en leer je kind om te verdienen in plaats van te eisen.

Verdienen versus eisen

Het verschil tussen verdienen en eisen is dat er bij verdienen werk verricht wordt. Als je direct bij de eis van je kind “Ik heb €20 nodig” het geld geeft dan leer je het kind dat het met eisen een heel eind komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je toegeeft aan de eisen van je kind dat geef je het signaal “eisen werkt”. Zeker als je hier als ouder langer mee doorgaat dan zal je kind naar alle waarschijnlijkheid blijven eisen. Hij of zij begrijpt niet dat eisen niet werkt. Het werkte in het verleden toch ook?

Leer je je kind echter om geld te verdienen door klusjes te doen, of het nou grasmaaien is, stofzuigen, iets op de computer of wat dan ook dan groeit hij of zij op met het besef dat als je zelf voor iets werkt dat resultaat oplevert. Welk resultaat dat is heeft het kind vaak ook nog zelf in de hand!

En ook interessant: hoe sta je er tegenover als je kind geld wilt lenen?

Manieren om te leren verdienen

Een van de manieren waarop je je kind kan leren verdienen is door uit te leggen dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. Je kind zal een klusje moeten doen voor het geld. “Als je de auto wast krijg je €5”. Zo simpel is het. Het zakgeld is vaak niet afhankelijk van een prestatie, maar geld daarbuiten natuurlijk wel.

Heeft je kind eenmaal door dat er gewerkt moet worden om geld te verdienen dan kan je de eis “ik heb geld nodig” voortaan negeren. Pas als je kind vraagt “hoe kan ik €20 verdienen” geef je als ouder antwoord. Op die manier leer je het kind de juiste vraag te stellen om het gewenste antwoord uit te lokken. Dat is onderdeel van de financiële opvoeding van kinderen.

Kinderen geld leren verdienen: Diepere betekenis

Je kind leren dat geld verdiend wordt heeft ook een diepere impact. Zo leer je je kind dat hij of zij niet altijd van anderen kan verwachten dat die met een oplossing komen. Het kind moet zélf aan de slag om het resultaat te halen dat hij of zij wil halen. Wil het kind €20 en is het zakgeld op dan zal er voor gewerkt moeten worden. Door deze filosofie aan je kind te leren maak je het kind een stuk onafhankelijker. Er zijn zeker ten tijde van de kredietcrisis ook genoeg mensen die verwachten dat anderen alles voor ze oplossen. “De overheid” regelt het wel. Nee, je zal het zélf moeten oplossen. De overheid kan je wel helpen, maar het wordt je niet allemaal in de schoot geworpen.

Kinderen geld leren verdienen: Conclusie

Door je kind te leren verdienen maak je het onafhankelijker. In plaats van toe te geven aan eisen leg je uit dat het kind moet werken voor het geld of voor de beloning. Geef dus niet toe aan “ik heb geld nodig”, maar zorg dat je kind vraagt “hoe kan ik geld verdienen?”. Op die manier zal je kind steeds meer kansen zien om geld te verdienen en minder eisen.